Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Vrijheid van mening of belediging

Het is weer hommeles in de politieke wereld, daar de heer Erdogan heeft aangegeven dat de heer Macron ‘mentale behandeling’ nodig heeft na zijn Islamofobe uitspraken. Nu is de heer Erdogan toch al niet het vriendje van het westen, maar de uitspraken van de heer Macron slaan natuurlijk ook totaal nergens op. En dan is de uitspraak over de mentale behandeling nog zwak uitgedrukt. 

Volgens het artikel – terug te lezen in de link hierboven – heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zaterdag gezegd dat de Franse president Emmanuel Macron ‘mentale behandeling’ nodig heeft vanwege zijn vijandigheid tegenover de Islam. Op het congres van de regerende AK-partij vroeg de heer Erdogan “ … Wat is het probleem van Macron met de Islam en de moslims? Hij heeft geestelijke gezondheidszorg nodig …” en “… Wat kan er gezegd worden tegen een staatshoofd dat miljoenen leden van een religieuze minderheid in zijn land op deze manier behandelt? Allereerst, heeft hij mentale controle nodig … “ 

Natuurlijk een moord door onthoofding kan niet en heeft ook nog nooit gekund, werd vroeger wel vaker uitgevoerd en de vraag die altijd gesteld mag worden, waarom wordt een persoon met een moslimachtergrond altijd gezien als een terrorist en een doodgewone Fransman die vrouwen aanvalt niet eens als ‘aanvaller’ wordt gezien.  
Als men de Qur’an goed leest – en het is nog steeds de vraag elke dag wie dat doet, buiten diegenen die bekend zijn met de Qur’an – dan kan zo’n persoon zien in Surah Al-Ma’idah, (Ayat 5:32), dat het doden van één mens gelijk is aan het doden van de gehele mensheid. 
Waarom is de heer Macron zo snel met zijn woorden als hij praat over de Islam en de moslims? Waarom noemt deze persoon de Islam een problematische religie, die moet worden ingeperkt? Waar haalt zo iemand al die wijsheid vandaan? In ieder geval niet uit de Qur’an; laat het duidelijk zijn dat het niet alleen gebeurt bij de heer Macron maar ook in Nederland zijn er politici die de Islam proberen zwart te maken, gewoon omdat ze de Qur’an, de Soennah en de Hadith nog nooit echt hebben gelezen. Het is allemaal gebral voor de bühne, voor de stemmers en van horen vertellen.   

In het westen mag een politicus of een burgemeester, zelfs een president, het lumineuze idee hebben en verkondigen, dat, omdat één persoon van moslim afkomst – en laat het duidelijk zijn, moslims oordelen niet over mensen, maar dat doet Allah – ergens een aanslag pleegt, alle moslims slecht zijn en de Islam een problematische religie is. 
Dat is net zo iets als: een Fransman pleegt een aanslag in de badplaats van Sousse in Tunesië, daar worden vijftien lokale mensen vermoord en dus mag de hele wereld zeggen dat alle Fransen slecht en bedorven zijn. 

Het probleem in Frankrijk is – maar dat was al voor de aanval van de 18-jarige Tsjetsjeen – dat, door de uitspraken van de president over de problematische religie, veel niet-gouvernementele organisaties en moskeeën gesloten waren, naast ingevoerde maatregelen die moskeeën en moslims in Frankrijk beperken. Vervolgens beschreef de president van Frankrijk afgelopen maand dat de Islam als religie ‘in crisis’ is en dat wereldwijd en dat hij de wet op godsdienstvrijheid zou gaan aanpassen.  
Dit is het land van de vrijheid van mening en dus zijn “ … onbeschofte opmerkingen over Macron ontoelaatbaar. Onbeschofte opmerkingen over Profeet Mohammed (vzmh) vallen onder ‘vrijheid’. Inconsistentie is inherent aan westerse ‘waarden’ … “ Dit zijn de woorden van Abou Hafs op Twitter. 


In het huidige Europa – en eigenlijk ook de rest van de wereld – is het wel duidelijk dat belediging van de Profeet (vzmh) moet kunnen. 
Sterker nog, de spotprenten van Charlie Hebdo moeten – volgens het ‘vrije westen’ – kunnen; ondanks het feit dat jaren geleden al aanslagen waren uitgevoerd n.a.v. die prenten, ging men dit jaar nog maar eens de spotprenten afdrukken en uitgeven en alsof het niet op kon, werden de cartoons ook nog maar geprojecteerd op de gevels van regionale overheidsgebouwen in Toulouse en Montpellier.  En dit gebeurde allemaal nadat een leerkracht in een les over de vrijheid van meningsuiting deze cartoons liet zien. 

Het lijkt erop dat het probleem niet in de Islam zit, maar in het ‘gewoon en domweg’ doorvoeren van ‘alles mag in de vrijheid van mening’. Het lijkt er dus dan ook op, dat men geen rekening meer hoeft te houden met de gevoelens van de ander in dezelfde maatschappij. Dit komt heel dicht te liggen bij belediging van een gehele bevolkingsgroep.  

Een moslim heeft de plicht om elke dag kennis op te doen en zeker niet alles zomaar aan te nemen, ook al zou het van de ouders komen. Hier kan soms best wel eens wat schuring ontstaan; in eerste instantie neemt het kind de Islamitische opvoeding op, maar op het moment dat hij of zij zelfstandig kan denken en lezen, is het kind ook verplicht om zelfstandig kennis op te doen. Eén van dit soort zaken die geraadpleegd moet worden is natuurlijk de Qur’an.
In feite zou dat ook kunnen / moeten gelden voor niet-moslims, veel mensen in het westen, Europa, Nederland, die steeds maar met vuil aan het gooien zijn, echter de Qur’an en de Sunnah – dé basisbronnen van de Islam – zijn voor hen onbekend terrein. Het beeld wat deze mensen hebben, is niet gebouwd op kennis van de Islam, maar gebouwd op drijfhout van berichten in de (social) media, die altijd onmiddellijk schrijven over dat ene klein groepje of eenling – extremisten – die door hun gedrag juist in de media terecht zijn gekomen. Over de overgrote meerderheid van moslims – die zich netjes gedragen binnen elke maatschappij, wordt nooit wat geschreven. 
Dat is net zo iets als die ene Nederlander die een ander vermoordt, daar wordt natuurlijk meteen over geschreven, maar niets over die andere 17 miljoen Nederlanders. 

Twee belangrijke punten om te blijven onthouden – die komen uit een serie van (oudere) artikelen van een persoon die veel onderzoek naar de Islam heeft gedaan.
Het eerste punt gaat over godsdienstvrijheid. Deze persoon heeft in één van zijn artikelen aangegeven “ … Godsdienstvrijheid, is in de Qur’an niet zomaar een recht, het is de essentie van de Islam zelf. Zonder godsdienstvrijheid, kan er van de Islam geen sprake zijn …”

De Qur’an spreekt zelfs over godsdienstvrijheid, die Allah zelf heeft ingesteld: 

“ … Er is geen dwang in de godsdienst … “ (Surah Al-Baqarah (2:256)) 

 Sterker nog, het is moslims formeel verboden niet-moslims te dwingen zich te bekeren tot de Islam: 

“ … Waarschuw daarom. Voorwaar, jij (O Moehammad) bent slechts een waarschuwer. Jij bent over hen geen heerser … “  (Surah Al-Ghashiyah (88: 21-22)

Het tweede punt gaat over de vrijheid van meningsuiting. In de Islam is de vrijheid van meningsuiting in feite de vrijheid om een eigen mening te hebben over Allah – en alles wat Hij heeft voorgeschreven -, en wel of niet in Allah te geloven. Allah heeft het recht op godsdienstvrijheid gegarandeerd. Daarbij komt dan nog bij dat de moslims volgens de Qur’an en Sunnah het recht hebben op een eigen mening en deze ook te geven. In de Qur’an is dit met name heel duidelijk terug te vinden in het verhaal van Iblis (de Shaytaan).     

Van de andere kant heeft de Qur’an ook de richtlijnen aangegeven voor de toehoorders van mensen die zich bedienen van het recht van de vrijheid van meningsuiting, zoals: 

“ … Wees daarom geduldig (O Moehammad) met wat zij zeggen en prijs de lof van jouw Heer … “ (Surah Ta-Ha (20:130))

en

“ … En wanneer jij degenen ziet die beledigend spreken over Onze Verzen, wend je dan van hen af, totdat zij over een ander onderwerp spreken … “ (Surah Al-An’am (6:68)) 

Als men maar weer eens gaat ‘spreken’ over het feit dat de “ … Islam een problematische religie is, die moet worden ingeperkt … “ dan moet deze persoon of één van zijn assistenten, liefst allemaal, eens de Qur’an en de Sunnah eerst openslaan voordat men weer wat doms, irritant of beledigend de wereld inslingert. Uit de vele artikelen van de schrijver hierboven, heeft deze persoon kunnen vaststellen, dat “ …  uit bovenstaande analyse blijkt dat de rechten die in het Qur’anisch stelsel ontwikkeld worden, zeer nauw aanleunen bij de Universele Rechten van de Mens … “ 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: